European Capitals of CultureΠοιειν Και Πραττειν - create and do

Αμβέρσα 1993

Για την έκθεση στην Πάτρα.

Το Φθινόπωρο του 1990, ο Eric Antonis τέθηκε επικεφαλής του σχεδίου, στόχος του οποίου ήταν η ανάδειξη της Αμβέρσας ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1993.

Το «Ευρωπαϊκού χαρακτήρα» σχέδιο ΑΜΒΕΡΣΑ 93 επικεντρώθηκε στην (σύγχρονη) τέχνη και έμελλε να σφραγίσει με τις δημιουργίες του την ιστορία του θεσμού.

Το στρατηγικό σχέδιο της ΑΜΒΕΡΣΑ 93 επέλεξε ενσυνείδητα να στραφεί προς την τέχνη και ειδικότερα προς τις λεπτές εννοιολογικές της αποχρώσεις, την κριτική, τα ερωτήματα, τη διερεύνηση αμφιβολιών και την αναζήτηση απαντήσεων. Επιπλέον, επέλεξε ρητά τη δημιουργία, την παραγωγή νέων κειμένων, μουσικών έργων, έργων τέχνης και θεατρικών παραγωγών. Με αυτό τον τρόπο, η ΑΜΒΕΡΣΑ 93 έδειξε ότι ήταν έτοιμη να αναλάβει το ρίσκο.

Αναπτύχθηκαν οκτώ προγράμματα, το καθένα από τα οποία ήταν αφιερωμένο σε συγκεκριμένο τομέα: Ιστορία, Μουσική, Θεατρικές Τέχνες, Γραπτός Λόγος και Λογοτεχνία, Αρχιτεκτονική και Αστική Ανάπτυξη, Κινηματογράφος, Φωτογραφία και Media Art, Εικαστικές Τέχνες και Έργα Μεγάλης Κλίμακας. Τέλος, δύο έργα, την οργάνωση των οποίων είχαν αναλάβει ανεξάρτητοι οργανωτές, με θέμα τη μόδα και την αργυροχρυσοχοΐα, αποτέλεσαν τον ένατο τομέα των «Εφαρμοσμένων Τεχνών».

Μακρινή Πόλη: Ιστορικές Εκθέσεις

Το πρόγραμμα των ιστορικών εκθέσεων, στα πλαίσια της διοργάνωσης ΑΜΒΕΡΣΑ 93 είχε ως στόχο προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης όσον αφορά τη συμβολή της Αμβέρσας στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Jacob Jordaens (1593 - 1678): έκθεση μεγάλης κλίμακας που παρουσίασε μια συνολική άποψη του έργου του καταγόμενου από την Αμβέρσα ζωγράφου εκπροσώπου του μπαρόκ.

Η έκθεση Rubens Cantoor περιέλαβε αντιγραφές σχεδίων του Rubens από τον μαθητή του Willem Panneels.

Στην έκθεση Πανόραμα Ονείρου. Η Αμβέρσα και οι Παγκόσμιες Εκθέσεις χρησιμοποιήθηκαν αντικείμενα, εικόνες και ανακατασκευές για την αναβίωση των τριών Παγκόσμιων Εκθέσεων που έλαβαν χώρα στην Αμβέρσα το 1885, 1894 και 1930.

Τέλος, η έκθεση Αμβέρσα: η Ιστορία μιας Μητρόπολης κατά τον 16ο και 17ο αιώνα παρουσίασε την ιστορία της ξαφνικής ανάδειξης της Αμβέρσας ως Μητρόπολης γύρω στο 1500, τη σχετικά σύντομη ακμή της κατά τον 16ο αιώνα και τα ένδοξα χρόνια της παρακμής της κατά τον 17ο αιώνα.

Ήχοι της Πόλη: Μουσική

Το πρόγραμμα ΑΜΒΕΡΣΑ 93 περιλάμβανε κυρίως «σοβαρή» μουσική. Παράλληλα φιλοξενήθηκε και μουσική διαφορετικών πολιτισμών: Μαρόκο, Ισραήλ, Ισπανία, Ινδίες και Ινδονησία. Ειδικότερα, το έργο Ταχυδρομικά Περιστέρια και Χρωματιστά Μολύβια διεξήχθη με τη συμβολή της Μαροκινής κοινότητας της Αμβέρσας. Από το μουσικό πρόγραμμα δεν έλειψαν και οι συναυλίες σύγχρονης μουσικής, απόγειο και φινάλε των οποίων υπήρξε η μεγάλη συναυλία του Karel Goeyvaerts με τίτλο Aquarius.

Η ΑΜΒΕΡΣΑ 93 απασχόλησε 20 συνθέτες. Οι 19 από τις 20 συνθέσεις  παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1993.

Θέατρο, Χορός, Όπερα, Θεατρικές Τέχνες

Το πρόσφατα ανακαινισμένο θέατρο Bourla φιλοξένησε επτά θεατρικές παραστάσεις, η πλειοψηφία των οποίων ήταν νέες δημιουργίες.

Στη Φλάνδρα, ο σύγχρονος χορός προσελκύει πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον. Σε συνεργασία με τον deSingel, η ΑΜΒΕΡΣΑ 93 ανέβασε το έργο Mozart/Concertarias της Anna Theresa De Keersmaeker. Το έργο συνόδευαν η Orchestre des Champs-Elisées υπό την διεύθυνση του μαέστρου Philippe Herreweghe. Το μπαλέτο Φρανκφούρτη ανέβασε στην Αμβέρσα τρεις χορευτικές παραστάσεις: Δύο έργα του Forsythe (Το Θεώρημα του Limb και η Απώλεια των Μικρών Λεπτομερειών) καθώς και έργα του Fabre όπως Ο ήχος του ενός  χεριού που χειροκροτεί, κ.ά..

Οι εκδηλώσεις της ΑΜΒΕΡΣΑ 93 περιέλαβαν και φεστιβάλ σύγχρονης όπερας με τέσσερα λυρικά έργα: Orfeo (Hus-Lauwers), Red Rubber (D’haese – Steyermark), Missa e Combattimento (Monteverdi – Weir) και Silent screams, difficult dreams (Knapik-Fabre).

Έμφαση στο Βιβλίο: Γραπτός Λόγος και Λογοτεχνία

Οι διοργανωτές της ΑΜΒΕΡΣΑ 93 επέλεξαν να δημιουργήσουν ένα σαφώς οριοθετημένο, διεθνές λογοτεχνικό έργο, σχεδιασμένο με στόχο τον εμπλουτισμό του ήδη υφιστάμενου έργου. Το έργο αυτό, με τίτλο Γραπτός Λόγος και Λογοτεχνία οδήγησε στην έκδοση πέντε βιβλίων, εκ των οποίων το βιβλίο με τίτλο “On the Interesting” χρησιμοποιήθηκε ως πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διεξήχθησαν στα πλαίσια του έργου Γραπτός Λόγος και Λογοτεχνία.

Προς έναν Αστικό Πολιτισμό: Αστική Ανάπτυξη και Αρχιτεκτονική

Το πρόγραμμα Ανοικτή Πόλη (Open City) για την Αστική Ανάπτυξη και την Αρχιτεκτονική επικεντρώθηκε στις έννοιες της «πόλης» και του «αστικού χαρακτήρα». Ειδικότερα, στόχος του προγράμματος ήταν η συγκέντρωση της προσοχής του ευρέως κοινού στο αστικό φαινόμενο, η ενθάρρυνση των διεθνών ανταλλαγών, η απόδραση από την πειθαρχία του πολεοδομικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής και η συνεργασία με στόχο την επίτευξη ενός αστικού πολιτισμού.

Μια Πόλη – ένα Όνειρο: Έργα Μεγάλης Κλίμακας ΑΜΒΕΡΣΑ 93

Τα έργα μεγάλης κλίμακας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επελέγησαν ως μέσο επικοινωνίας, ως τρόπος δημιουργίας ενός ασυνήθιστου και δελεαστικού πλαισίου, εντός του οποίου το ευρύ κοινό θα ερχόταν πρόσωπο με πρόσωπο με μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική ερμηνεία.


Εφαρμοσμένες Τέχνες

Στα πλαίσια της αναδρομικής έκθεσης 30 Χρόνια Ακαδημίας (1963 – 1993) εκτέθηκαν φωτογραφίες, δημιουργίες και σχέδια κάθε ακαδημαϊκού έτους της εν λόγω τριακονταετίας. Επίσης, στις εκδηλώσεις Μόδα 93 περιλήφθηκε και ειδική έκδοση της ετήσιας επίδειξης μόδας, στη διάρκεια της οποίας οι φοιτητές της Ακαδημίας παρουσίασαν τις δημιουργίες τους στο κοινό.

Η Πόλη με τα Χίλια Πρόσωπα

Το περιφερειακό πρόγραμμα ΑΜΒΕΡΣΑ 93 περιέλαβε περίπου 150 έργα: μη εμπορικά, ελεύθερα για το κοινό, χωρίς πολιτικό χρωματισμό, υψηλής ποιότητας, με αντικείμενο τις τέχνες ή τον πολιτισμό, κατάλληλα για το ευρύ κοινό με τόπο διεξαγωγής την Αμβέρσα.

Μια εκστρατεία για την τέχνη: Επικοινωνία

Χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε το τμήμα τύπου της ΑΜΒΕΡΣΑ 93, οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν ευρύτατα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: περίπου 8.000 άρθρα και αναφορές στον Βελγικό τύπο και περίπου 13.000 άρθρα και αναφορές στον διεθνή τύπο.

Συμπεράσματα

Το έργο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ΑΜΒΕΡΣΑ 93 ήταν μεγάλο και πολυσύνθετο. Εάν κοιτάξετε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα διαπιστώσετε ότι αντανακλά στην πράξη το στρατηγικό πλάνο της εκδήλωσης. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην τέχνη, προάγοντας τη συζήτηση σχετικά με τη θέση της τέχνης στην κοινωνία, παρουσιάζοντας πολλά σύγχρονα έργα νέων καλλιτεχνών, ενώ πολλοί καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέα έργα. Η Αμβέρσα και η Φλάνδρα αναδείχθηκαν ενώ πολύς κόσμος επισκέφθηκε την Αμβέρσα. Εξαιτίας της διοργάνωσης αυτής, αυξήθηκε η προσέλευση τουριστών στην πόλη κατά το 1993 ενώ το ίδιο το γεγονός συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση της εικόνας της Αμβέρσας.

 

^ Top

« Antwerp 1993 | Αμβέρσα 1993 Eric Antonis »